dissabte, 31 de maig del 2014

Vine de cap de setmana geològic a Falgars (Berguedà)

Falgars és un paratge preciós del Catllaràs (Alt Berguedà) que conec des de jovenet. Amb els anys he establert una bona amistat amb la gent que porta l'hostatgeria del Santuari de Falgars i m'han convençut (sense haver d'insistir gaire) per organitzar un cap de setmana geològic molt especial.
Us explico una mica què farem per que aneu salivant i després de la jornada farem un article més extens amb les contribucions de tost els que hi participeu.
Es tracta d'una sortida divulgativa i no calen coneixements previs de geologia. Tant si coneixeu Falgars i us interessa tenir un altre punt de vista, com si voleu iniciar-vos en el món de la geologia i alhora fruit d'un bon paisatge, una bona taula i un bon llit, aquesta és al vostra.
L'activitat comença el dia 21 de juny a les 22 h, després de sopar. Faré una presentació en que explicaré quatre coses bàsiques per que a l'endemà s'entengui millor tot el que veurem:
  • El temps geològic. Les eres i períodes
  • El cicle geològic.
  • Quins tipus de roques hi, en especial les roques sedimentàries que veurem al camp.
  • Com es deformen les roques: plecs, falles i encavalcaments.
  • Introducció a la formació dels Pirineus de en general i del Catllarès en particular.
  • Què és un mapa geològic i com l'hem de llegir.
A l'endemà, el dia 22, després d'esmorzar, a les 10 h  començarem un recorregut a peu des de la casa, apte per a qualsevol persona en condicions físiques normals. És el tram marcat en vermell. Lliurarem un petit dossier a tots el participants.
  • Els materials verds són del cretaci superior, bàsicament calcàries amb abundant fauna marina, sobretot rudistes. Farem especial atenció als fòssils que s'hi troben. També hi ha un tram conglomeràtic al·luvial
  • Els materials blaus són del Juràssic, sobretot calcàries dipositades en un ambient somer, també amb abundant fauna marina i estromatòlits.
  • Els materials rosats són del Keuper, essencialment carnioles i algun tram de guix.
Observeu que l'itineri travessa un front d'encavalcament. Amb això també ens hi fixarem.
Aprendrem a distingir les roques, els fòssil i a interpretar les senyals que contenen.


Les condicions per participar les trobareu aquí. El telèfon de Falgars per apuntar-vos és el 93 744 10 95.
animeu-vos que riurem!