dilluns, 14 de gener del 2013

Cinc anys de Bloc de camp (i un regal)

El dia 14 de gener de 2008 s’estrenava aquest bloc, avui fa just 5 anys. És per això em permeto fer un balanç públic del que han estat aquest lustre en comptes de fer l'habitual ressenya. Els que seguiu Bloc de camp sabreu quants sou, què us agrada i d’on veniu. I per cel·lebra-ho us faig un regal. Però haureu de llegir fins al final.
Noranta indrets en 5 anys. Base cartogràfica a partir del MDT del ICC.
D'on venim?
La motivació d’aquest bloc era doble. Per una banda, altruista i socialitzadora: compartir els meus modestos coneixements sobre el nostre valuós patrimoni geològic. He procurat escriure per a geòlegs i a no geòlegs.
L’altra motivació era més personal: el bloc m’havia de permetre estar, ni que fos amb la punta del dit petit, en l’escena, és a dir, contactar amb gent interessant, ampliar els meus coneixements. I en part així és. Amb alguns de vosaltres he intercanviat correus, he pres un cafè i fins hi tot, he sortit al camp. M’heu explicat coses i hem imaginat projectes que ves a saber on ens portaran... Estic molt frustrat pels que m’heu convidat a descobrir els secrets del vostre territori i no hi ha manera de quadrar agendes. Si d’alguna cosa vaig curt és de temps lliure. Però insistiu, us ho prego. Moltes gràcies de cor.
On anem?
He mantingut disciplinadament la cadència de com a mínim una entrada mensual. Inicialment eren una fitxa senzilla, però a partir de la dedicada al retrocés del Fangar vaig començar a fer articles més treballats i això exigeix més esforç. Tot plegat, a dia d’avui són 90 indrets que posats sobre el mapa del territori mostren una distribució molt desigual. La majoria estan en un radi de 40 km al voltant de Terrassa, la meva ciutat. Hi ha un grup que pivota entorn del vulcanisme gironí i un tercer en el Pirineu berguedà i solsoní. La resta són indrets on hi arribo de pixapins i sempre que he puc he procurat de treure'n la punta a allò que he vist.
Per últim, de manera experimental (i per practicar el meu pobre anglès), tinc mig aparcat el blog Geological Atlas of Catalonia que es nodreix només amb imatges del Google Maps i el Street View.
Fa cinc anys no hi havia cap blog en català dedicat a això, però avui ja som una colleta de geòlegs i aficionats del país que expliquem a la xarxa les nostres troballes. Un dia ens hauríem d'animar i fer un geo-pícnic fora del món virtual. Qui s'anima? 
Qui sou?
Aquest bloc té quasi 65.000 visites, però això no vol dir gran cosa. Entenc que els lectors són aquells que l'esteu seguint de manera més o menys sistemàtica. Així, 139 persones esteu sindicades al blog via RSS i 51 via Friend Connect del Goggle. Sóc refractari al facebook, però com molta gent només utilitza aquesta eina per informar-se vaig decidir obrir una pàgina que es nodreix de les entrades i que segueixen 50 persones (però sols unes 20 fan clic). També tinc compte a twitter, amb 125 seguidors. Tot plegat, xifres molt modestes però que poc a poc van sumant. També podeu veure algunes fotos  més al Picassa i saber de mi al Linkedin.
D'on veniu?
Els cinc estats d'on procedeixen més visites són Espanya (95%),  Estats Units (0,75%), França (0,5%), Brasil (0,4%) i Argentina (0,3%). Per ciutats són Barcelona (49%), Girona (8,6%), Terrassa (6,5%), Madrid (5,6%) i Tarragona (3%).
Què us agrada?
Els articles amb més visites són les Estunes (2.264), les Tarteres de Cambrils (948), Platja del Racó-cala de s’Illa Roja (770), Seguint el rastre del torrent d'en Pere Parres (740) i el Clot d'Espolla (630).
I un regal...
Per celebrar aquest aniversari regalo una sortida de camp guiada per un servidor per conèixer el fan delta eocè de Sant Llorenç del Munt. Seria de 10.00 a 16.00 el dia 17 de febrer. Poden venir a aquesta sortida, totalment gratuïta, les 10 primeres persones que escriguin un comentari valorant el blog (opinió, consell...) en aquesta entrada. Ha de ser un escrit de com a mínim 300 caràcters (contant espais) i donar-me una adreça electrònica de contacte (si no la voleu fer pública la podeu introduir després a través del formulari de contacte). Jo us faré un toc per quedar en el punt de trobada i altres detalls.
Una abraçada i sort!
 


12 comentaris:

Roger Cardellach i Barba ha dit...

Isaac, moltes gràcies i felicitats. De sempre he tingut curiositat per l'entorn natural a part d'una gran necessitat de trepitjar-lo, i no hi ha setmana que no "surti" a caminar i empapar-me dels espais naturals, sobretot els propers a la meva ciutat (Terrassa). Potser la meva atracció cap a la natura (o potser Natura) és el que em va empènyer a estudiar biologia i a, des de ja fa uns anys, treballar en el camp de l'educació ambiental.
Alguns dels teus articles m'han estat d'ajut per anar omplint els meus coneixements. No cal dir que estan fets amb rigor i coneixements, molt ben estructurats i escrits i, que si la teva intenció també és escriure per a no geòlegs, en el meu cas ho has aconseguit. Es nota perfectament la teva passió per un tema i aquesta capacitat que tens per transmetre coneixements, generar curiositat i fer-te entendre. Capacitats i actituds envejables.
Fa uns dos o tres anys vaig iniciar un bloc amb intenció divulgativa sobre aspectes ambientals del nostre entorn. Als pocs mesos el vaig aparcar, per manca de temps, de rigurositat i per disperssió. Quan miro blocs com el teu, m'entren idees i unes ganes enormes de tornar-hi.

Ja parlarem.
Roger Cardellach
rogercardellach@gmail.com

Astu ha dit...

Felicitacions per la teva feina de blogaire pencaires, durant tot aquest primer lustre, i per instruïr-nos, des de la blogosfera, en els mes diversos aspectes de les Ciències de la Terra

Salut!

Xavier Caballé ha dit...

Tenir el 17 de febrer ja ocupat és un avantatge, ja que m'estalvia l'haver d'escriure tres-cents caràcters al comentari... però no per això puc deixar-me de felicitar-te per l'esdeveniment del cinquè aniversari :)

Anònim ha dit...

Endavant amb la feina feta, company! Que no s'aturi...Com que ja he fet la sortida, aprofito per recomanar-la a tothom, i que s'apuntin el més aviat possible.
Endavant, FELICITATS i salut!!!
JOS

Anònim ha dit...

Isaac, moltes felicitats per l'aniversari, però sobretot per la feina.

Com que no tinc la seguretat de disposar del dia 17, no em reservis lloc.

Deixa'm dir-te, només, que a mi particularment els articles que més m'interessen i més m'agraden són els relacionats amb la geografia i la geologia oculta de Barcelona ciutat, com el del graó barceloní, la Rambla o la riera d'Horta.

Anònim ha dit...

Bones, Primer de tot felicitar-te pel blog. Sempre es molt bo veure que la geologia desperta interès en la xarxa (i en la vida en general). Et volia animar, també, a que posis més articles sobre les terres de Lleida (la meva terra) al teu blog. Si mai trobes un cap de setmana llire a la teva agenda i vols fer una sortida per la serra de Bellmunt-Almenara o pel Montsec de Meià, nomès cal que m'ho diguis i ens mirem de posar d'acord. Recordo haver visitat el fan delta de Sant Llorenç de Munt durant la carrera, pero d'això ja fa molt de temps...així que si el dia 17 m'es posible m'encantaria que ens instruisís una mica. Bé, només felicitar-te de nou pel teu treball i constanica i esperar que segueixis aixi.

Xavier Martí
xamageo@hotmail.com

Laura Millet ha dit...

Moltes felicitats! 5anys! Vaig trobar el blog per casualitat i des de les hores q el tinc a 'favorits' i el vaig mirant cada mes! Sóc una geologa rovellada...! Ho dic pq vaig acabar geologia fa uns 12 anys (si no em desconto) pero treballo en altre ofici! Molt d gust si puc fer una sortida amb tu i altres persones q s'estimen la natura i la geologia. Moltes gracies! Et deixo el meu correu lauramillet@yahoo.es

Roger Gibert ha dit...

Benvolgut Isaac, el teu potencial com a divulgador a través del bloc ens té a tots impressionats. No sols divulgues, si no que també ens ensenyes a conèixer millor el nostre petit país. Pots estar segur que les teves motivacions inicials han sigut completament assolides i han arribat molt més enllà al fer-nos sentir orgullosos de ser geòlegs. No paris.
Serà un plaer poder gaudir del teu talent en directe. Gràcies pel regal.

Nadia ha dit...

Hola Isaac, iniciatives com la teva acosten la geologia a tot tipus de públic. Una explicació planera i comprensiva de fenòmens tan complexes com els geològics fan que la gent s'adoni que els agrada moltla geologia, tot i que massa sovint no ho saben! No és fàcil trobar guies amb bons coneixements i que alhora sàpiguen divulgar, tots hem trobat persones que en saben molt però no transmeten i bons comunicadors que diuen disbarats. La coincidència d'ambes qualitats mai es pot donar per suposada. En l'època actual el turisme i les activitats de natura s'estan consolidant, apareixen noves iniciatives cada dia, d'altres es refermen en el seu èxit. Per això és important que aquestes iniciatives de posta en valor i divulgació es posin en comú amb d'altres de similars (o de contràries), que siguin compartides, comentades, discutides, criticades en entorns tècnics específics. En aquest sentit et proposo participar activament en la propera reunió científica de la Comissió de Patrimoni Geològic de la Sociedad Geológica de España, que és el principal fòrum de discussió a Espanya en matèria de patrimoni geològic, geoconservació, difusió, geogurisme, etc. Pots aportar els teus coneixemnts, les teves experiències, i alhora aprendre d'altres divulgadors. Tens tota la informació a www.patrimoniogeologico.es
Sort, felicitats i... Per molts anys.
Nàdia Herrero

Unknown ha dit...

Hola estuve visitando tu blog y esta genial, me encantaria poder realizar un intercambio de enlaces hacia mi web de mineria, noticias y educacion. Si estas de acuerdo no dudes en contactarme a: enlacemineria@gmail.com

Saludos cordiales

Xavi ha dit...

Ostres tu, quina llàstima no poder venir a aquesta sortida!! (desde Grenoble em queda una mica lluny, hehe), però segur que m'es endevant podré assistir a alguna altra (i segur que algun dia aconseguirem fer la sortida que tenim pendent, hehe)
Felicitats pel blog, esperem que mai no et cansis de publicar coses tant interessants!!!
Xavi.

Therfer ha dit...

Muchachoooooooooooo! Si em convides prometo convidar-te a un entrepà de llom. Vaig molt atabalat i tot que sóc un inconstant seguint el teu bloc, espero que encara m'estiguis amic i poder compartir amb tu una sortida seria genial. :-)
No sé si entro en els 10, que ja hi han més entrades de comentaris, però em sembla que alguns no podran anar jijiji, pel que igual encara m'ajuntes...
Una abraçada i molts ànims en aquesta dura tasca de la divulgació de la geologia!

Therfer